Σοβαρό πρόβλημα με τις υποψηφιότητες Καλογρίτσα – Βρυώνη

0

καναΣοβαρό πρόβλημα έχει ανακύψει στη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αναφορικά με τις υποψηφιότητες του επιχειρηματικού ομίλου Καλογρίτσα, αλλά και του ιδιοκτήτη του καναλιού Έψιλον Φίλιππου Βρυώνη.

Οι εκπρόσωποι του κυρίου Καλογρίτσα κατέθεσαν εκπρόθεσμα κατά 40 λεπτά την εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των υπολοίπων οχτώ υποψηφίων αντέδρασαν έντονα, καταγγέλλοντας ότι το πρωτόκολλο κρατήθηκε σκόπιμα ανοιχτά από την υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης για χάρη του κυρίου Καλογρίτσα και ζητούν από την επιτροπή που συνεδριάζει αυτή την ώρα να μη την κάνει δεκτή.

Το πρόβλημα με την εγγυητική του κυρίου Βρυώνη έχει να κάνει με το ότι είναι διάρκειας μόλις 36 ημερών, και όχι 360 ημερών όπως προβλέπει ο νόμος.

«Δεν πρέπει να γίνουν δεκτές αυτές οι δύο υποψηφιότητες» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του καναλιού Alpha Δημήτρης Φουρλεμάδης, διευκρινίζοντας ότι ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει κανονικά την Τρίτη.

Σημειώνεται πάντως, ότι η προσομοίωση του συστήματος της αυριανής (Τρίτη) δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε περίπου στις 3.30 μετά το μεσημέρι, και όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των καναλιών το σύστημα κόλλησε δυο φορές…

Η δημοπρασία θα ξεκινήσει αύριο στις 9 το πρωί και για κάθε άδεια υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί περίπου ένα δωδεκάωρο. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 3 εκατ. ευρώ και θα αυξάνει κατά 500.000 ευρώ στην αρχή ενώ στη συνεχεία η επιτροπή θα μπορεί να αυξάνει το τίμημα σταδιακά μεχρι να μείνουν δυο υποψήφιοι που θα παραδώσουν τις πρόσφορες τους σε κλειστό φάκελο και η άδεια θα κατακυρωθεί στον Πλειοδότη.

Ο διαγωνισμός, όπως παραδέχεται και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, μπορεί να διαρκέσει ημέρες, κατά τις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει να μείνουν άυπνοι και να διαχειριστούν εκατομμύρια ευρώ, για να διεκδικήσουν μία τηλεοπτική άδεια.

Ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός κ. Παππάς με δηλώσεις τους έως τώρα δικαιολογούσαν τον περιορισμό των αδειών σε τέσσερις, επικαλούμενοι το μέγεθος της διαφημιστικής αγοράς που εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ και το κόστος λειτουργίας κάθε σταθμού που εκτιμάται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ κάνοντας τη διαίρεση. Όμως, η επιχειρηματολογία αυτη ανατρέπεται από τους ίδιους, καθώς με τις τελευταίες αντιφατικές τους δηλώσεις δεν υπάρχει πλέον καμία εικόνα για το περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν αύριο να πληρώσουν τεραστία ποσά οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Κι αυτό, γιατί ο κ. Παππάς μέσω Τwitter ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι θα δοθούν και θεματικές άδειες, ενώ άλλα στελέχη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, δεν απόκλεισαν σε δηλώσεις τους το ενδεχόμενο να δοθεί και πέμπτη άδεια γενικού περιεχομένου, γεγονός που θα περιορίσει τα ήδη πενιχρά έσοδα απο την διαφημιστική αγορά και θα τα διανείμει σε περισσότερα κανάλια.

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του καναλιού Star, καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, προχώρησε σε προσφυγή στην επιτροπή προσωπικών δεδομένων, για τις κάμερες που βρίσκονται στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Από πλευράς τους, έγκυροι νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως η εφαρμογή του κριτηρίου της βιωσιμότητας για τον προσδιορισμό του αριθμού των υπό δημοπράτησιν αδειών, παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία.

Και αυτό διότι η Οδηγία 123 του 2006 (άρθρο 14) απαγορεύει ρητώς στα κράτη – μέλη “να εξαρτούν την πρόσβαση σε δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών ή την άσκησή της στο έδαφός του από… την εφαρμογή κατά περίπτωση οικονομικής δοκιμής, η οποία εξαρτά τη χορήγηση άδειας από την αποδεδειγμένη ύπαρξη οικονομικής ανάγκης ή ζήτησης στην αγορά, αξιολογεί τον πιθανό ή πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο της δραστηριότητας ή αξιολογεί κατά πόσο η δραστηριότητα είναι κατάλληλη για τους στόχους που θέτουν τα προγράμματα οικονομικού σχεδιασμού της αρμόδιας αρχής”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.