Σειρά συναντήσεων δικτύου 30 Δήμων της ΚΕΔΕ για την χρηματοδότηση έργων ενεργειακής απόδοσης

0
Πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Ιουνίου 2021 η δεύτερη σειρά συναντήσεων του Δικτύου 30 Δήμων που διαμόρφωσε η ΚΕΔΕ στο πλαίσιο του έργου PRODESA για την υποστήριξη των ΟΤΑ, ως προς την ωρίμανση έργων ενεργειακής απόδοσης με εστίαση σε δημοτικά κτίρια και οδοφωτισμό.
Έχει προηγηθεί η πρώτη σειρά συναντήσεων του Δεκεμβρίου 2020 (14-16.12.2020), όπου οι δήμοι του Δικτύου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο και την καινοτόμο μεθοδολογία του και να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που χαρτογραφούσαν το ενεργειακό προφίλ του εκάστοτε δήμου, με απώτερο στόχο η κάθε παρέμβαση από τους ειδικούς του έργου στον εκάστοτε Δήμο να είναι το δυνατόν πιο στοχευμένη και αποτελεσματική.
Στο ενδιάμεσο επίσης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο “Καινοτόμος Χρηματοδότηση Έργων Ενεργειακής Απόδοσης” (13.5.2021 –η 7ωρη συνεδρίαση διατίθεται στο κανάλι you tube της ΚΕΔΕ), στο οποίο φιλοξενήσαμε εισηγητές από Διεθνή και Ευρωπαϊκά όργανα και Φορείς αλλά και παράγοντες της Ελληνικής Κοινωνίας και Αγοράς που υποστηρίζουν την ωρίμανση και βιώσιμη χρήση των ενεργειακών έργων (αναλυτική ενημέρωση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων https://bit.ly/3gAd0La).
Με την συνέχεια αυτών των συναντήσεων (3-4.6.2021) ολοκληρώνουμε την ενημέρωση των μελών του Δικτύου για την μεθοδολογία που προτείνεται από το έργο PRODESA έτσι όπως αυτή ήδη εφαρμόζεται από τους Δήμους-Εταίρους του έργου, ενώ είμαστε σταθερά διαθέσιμοι στην παροχή σχετικής βοήθειας.
Εισηγήσεις από εκπροσώπους του ΚΑΠΕ, των Ενεργειακών Εταιρειών και των νομικών της κοινοπραξίας ανέλυσαν θεματικές σχετικά με την ωρίμανση έργων ενεργειακής απόδοσης, τον προσδιορισμό του κατάλληλου χρηματοδοτικού σχήματος και των σχετικών εργαλείων που προτείνει το έργο καθώς και παραδειγμάτων της χρήσης αυτής ενώ έγινε σχολαστική παρουσίαση για τη σωστή προκήρυξη των έργων με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).
Εκπρόσωποι των δήμων-εταίρων του έργου (Άγιοι Ανάργυροι Καματερό, Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, Άγιος Δημήτριος) παρουσίασαν την εμπειρία τους από την εφαρμογή της προαναφερθείσας μεθοδολογίας του έργου, τις δυσκολίες και τα θετικά σημεία που αναδείχθηκαν, τον αποδοτικότερο τρόπο επεξεργασίας, την υπερκέραση εμποδίων και την χρήση ποικιλίας χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνέργια, ώστε να καταλήξουν στην υπογραφή Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης που να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή εκτέλεση των έργων και την βιωσιμότητα τους.
Επιπλέον οι δήμοι του Δικτύου εξακολουθούν να μπορούν να επωφεληθούν 16 ωρών σεμιναρίων δωρεάν από το ειδικευμένο δυναμικό του έργου PRODESA, αλλά και συνεχούς τεχνικής βοήθειας μέχρι και το τέλος του έργου τον Ιούλιο 2021. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα της συνεργασίας έχει ζητηθεί από τους δήμους του Δικτύου που δεν απάντησαν ακόμα στο ερωτηματολόγιο, να το κάνουν το συντομότερο ούτως ώστε να διευκολύνουν την αποτελεσματικότητα των προσωποποιημένων συναντήσεων που προγραμματίζει η ΚΕΔΕ μεταξύ των εκπροσώπων των δήμων και των ειδικών του έργου PORDESA για την επίλυση συγκεκριμένων τεχνικών θεμάτων του εκάστοτε Δήμου.
Σε κάθε περίπτωση και ακόμα αν δεν δύνανται να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο, οι δήμοι του Δικτύου έχουν την ευκαιρία να στείλουν ηλεκτρονικά μηνύματα στην ΚΕΔΕ με περιγραφή των ερωτημάτων ή προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα οποία άμεσα θα προωθηθούν στους συνεργάτες του έργου προς απάντηση και θα προγραμματιστεί διαδικτυακή συνάντηση με τον εκάστοτε δήμο για την τεχνική υποστήριξη του. Η δυνατότητα παροχής τεχνικής βοήθειας στους δήμους του δικτύου έχει χρονικό όριο την 15η Ιουλίου 2021.
ℹ️ Ενημέρωση για το έργο μπορείτε να βρείτε :
– στην ιστοσελίδα αυτού : www.prodesa.eu
– στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ (ιστορικό όλου του έργου και δράσεις ΚΕΔΕ): https://bit.ly/2U5hFMn

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.