Σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας κατέθεσε ο Δήμος Πεντέλης

0

Το 2019 η μείωση του ενεργειακού κόστους στον Δήμο Πεντέλης ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο η δημοτική Αρχή στοχεύει στην περεταίρω μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Μια από τις δράσεις για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων και υποδομών του. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου και μετά από προετοιμασία τεσσάρων μηνών, κατατέθηκε φάκελος για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της ενεργειακής αναβάθμισης του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης, συνολικού προϋπολογισμού 864.000 ευρώ και ποσοστού χρηματοδότησης 100%.

Οι συνολικές παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων από την Κατηγορία Δ στην Κατηγορία Α+ για το κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου και από την Κατηγορία Δ στην Κατηγορία Β+ για τη Βιβλιοθήκη της Νέας Πεντέλης. Οι παρεμβάσεις και στα δυο κτίρια οδηγούν σε μείωση κατανάλωσης ενέργειας της τάξης του 60% συνολικά.

Παράλληλα, προβλέπεται να γίνει πλήρης ανακαίνιση των δύο κτιριακών μονάδων με απόλυτο σεβασμό και διατήρηση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα τους, που θα περιλαμβάνει γενική αποκατάσταση φθορών, πλήρη εκσυγχρονισμό δομικών τμημάτων και υλικών, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, λειτουργική αναβάθμιση, αισθητική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

– Αντικατάσταση των σωμάτων συμβατικών λαμπτήρων φθορισμού τύπου Τ8 με λαμπτήρες τεχνολογίας LED.

– Αναβάθμιση του Κτιριακού Περιβλήματος των δύο κτηρίων με την εφαρμογή εξωτερικής και εσωτερικής θερμομόνωσης στα κατακόρυφα δομικά στοιχεία, στις επιχρισμένες τοιχοποιίες των όψεων των κτιρίων.

– Αντικατάσταση κουφωμάτων και στα δύο κτίρια, με πλαίσια χωρίς θερμοδιακοπή, κυρίως συρόμενα με διπλό τζάμι. Μόνο από την παρέμβαση αυτή η μείωση των θερμικών απωλειών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 50%.

– Ενσωμάτωση συστήματος ΑΠΕ με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και επεμβάσεις στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού, που θα αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίρια αυξάνοντας τη συμβολή τους στη μείωση του αποτυπώματος εκπομπών ρύπων.

«Μια από τις κεντρικές μας πολιτικές, όπως είχαμε προδιαγράψει στο πρόγραμμά μας, είναι η σημαντική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου και κατ’ επέκταση του σημαντικού κόστους που πληρώνει ο Δήμος μας γι’ αυτό. Έχουμε σχέδιο και με βάση αυτό εκμεταλλευόμαστε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που υπάρχει από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Μέσα σε τέσσερα χρόνια θα έχουμε πετύχει σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου μας και των εξόδων ενέργειας. Αυτό τον στόχο εξυπηρετεί και η πρόταση την οποία υποβάλλαμε. Στο τέλος των παρεμβάσεων θα έχουμε τη χαρά να έχουμε παραδώσει προς χρήση στους συμπολίτες μας, δύο ανανεωμένα, παραδοσιακά μεν, αλλά ταυτόχρονα λειτουργικά και σύγχρονα κτίρια», δήλωσε μεταξύ άλλων η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και πρόσθεσε: «Ακολουθούν και άλλες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με το σχέδιό μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.