Ποιος πρώην δήμαρχος διεκδικεί αναδρομικά και κρατήσεις από το 2014;

0

Ομαδικές αγωγές, διεκδικώντας αναδρομικά και κρατήσεις, που όπως ισχυρίζονται παρακρατήθηκαν παράνομα από το 2014 μέχρι και σήμερα, ετοιμάζουν πρώην και νυν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα.
Ήδη δεκάδες εν ενεργεία και πρώην αιρετοί ζητούν ενημέρωση από δικηγόρους που ασχολούνται με ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μάθουν με ποιον τρόπο θα τους επιστραφούν χρήματα που τους κρατήθηκαν παρανόμως, όπως ισχυρίζονται, από τη μηνιαία αποζημίωση που λαμβάνουν.

Τα χρήματα που διεκδικεί ένας δήμαρχος περιοχής με περισσότερους από 100.000 κατοίκους μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, τις τελευταίες ημέρες πρώην και νυν αιρετοί έσπευδαν να καταθέσουν στα δημαρχεία τους αιτήσεις διακοπής της παραγραφής λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στον Δήμο Ρόδου σχετικό αίτημα έχει υποβάλει αρμοδίως στις οικονομικές υπηρεσίες ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος εκφράζοντας μάλιστα την πρόθεσή του να προσφύγει δικαστικώς για την διεκδίκηση των κρατήσεων που του έγιναν την 4ετία της θητείας του.

Πολλοί είναι εκείνοι οι αυτοδιοικητικοί εξάλλου σε όλη τη χώρα που έχουν ξεκινήσει διαδικασίες προσφυγής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων για να διεκδικήσουν κρατήσεις της τάξης του 4,2% της αποζημίωσης των δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων για την πενταετία από 1 Σεπτεμβρίου 2014 έως και την 31η Αυγούστου 2019, οπότε και έληξε η προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδος.

Με το νόμο 3986 του 2011 και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 38 -πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μνημόνιο επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, με το οποίο υπήρξαν περικοπές και στη μισθοδοσία των αιρετών- καθιερώθηκε ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ., συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών και των θυγατρικών επιχειρήσεων των τραπεζών ή των συνδεδεμένων με αυτές εταιρειών, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τις τράπεζες.
Επίσης, με τον ίδιο νόμο υπήρξε εισφορά 1% υπέρ του ΟΑΕΔ και κράτηση ποσοστού 1% για φόρο χαρτοσήμου και ποσοστό 20% επί του φόρου χαρτοσήμου υπέρ ΟΓΑ.

Όπως υποστηρίζουν αιρετοί, οι παραπάνω εισφορές «παρακρατήθηκαν παρανόμως, καθώς θεωρήθηκε πως οι αιρετοί ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, κάτι που δεν ισχύει. Οι αιρετοί άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 29 του ιδίου νόμου, υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης της τάξης του 8% επί του συνολικού εισοδήματός τους.

Η παρακράτηση των ποσών σε ποσοστό 4,2% από τη μηνιαία τακτική αντιμισθία, η οποία εξακολουθεί να εφαρμόζεται, είναι παράνομη γιατί αντιλαμβάνονται το δήμαρχο ως υπάλληλο. Μόνο που οι αιρετοί δεν είναι υπάλληλοι, γι’ αυτό άλλωστε δεν έχουν μισθό, αλλά αποζημίωση.

Ενδεικτικά, όσοι διετέλεσαν δήμαρχοι σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, μπορούν να διεκδικήσουν το ποσό των 10.000 ευρώ, σε δήμους 20.000 – 100.000 κατοίκων το ποσό των 9.000 ευρώ και σε δήμους κάτω των 20.000, το ποσό των 6.000 ευρώ.
Για τους αντιδημάρχους για περίοδο 2,5 χρόνων τα ποσά ξεκινούν από 1.600 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.