Παρατείνεται μέχρι τον Μάιο το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους

0

Παρατείνεται για τέσσερις μήνες το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους, περιφέρειες, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας περιφερειών, υπηρεσίες υπουργείων και άλλους φορείς, όπως ανακοίνωσε  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση του προγράμματος θα είναι της τάξης των 42 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύπτεται από τρέχον πρόγραμμα, το οποίο απευθυνόταν μεν σε 25.000 ωφελούμενους ανέργους, εντούτοις το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε οδήγησε στην κάλυψη 19.148 θέσεων. Αυτό το γεγονός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση της εν λόγω παράτασης.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του τρέχοντος προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα). Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, ώστε οι συμμετέχοντες να ενισχύονται κατά την διαδικασία ένταξης τους στην αγορά εργασίας, αλλά και να διασφαλίζεται η παροχή ποιοτικότερων και αποτελεσματικότερων υπηρεσιών στους Δήμους και τις Περιφέρειες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Όσον αφορά στις τρέχουσες οκτάμηνες συμβάσεις του τελευταίου προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας», λήγουν εντός του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2023. Δηλαδή η τετράμηνη παράταση των συμβάσεων θα λήξει Απρίλιο- Μάιο και πολύ πριν από αυτό που ζητούσε η ΚΕΔΕ, δηλαδή τη διατήρηση του προγράμματος και το 2023 -μία δύσκολη χρονιά με πολλαπλές εκλογές- προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων και των δημοτών. Ωστόσο με την τετράμηνη παράταση που δόθηκε, οι δήμοι θα μπορούν να καλύψουν τις  ανάγκες τους μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας  από τις 31/11/22, ζητούσε να εξευρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση «προκειμένου να διασφαλιστεί η έναρξη ενός νέου κύκλου κοινωφελούς εργασίας ή η παράταση του ήδη υφιστάμενου προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό δεν θα αποστερηθούν οι Δήμοι μας το επόμενο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα τόσο χρήσιμο «εργαλείο» μέσω του οποίου διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Σε αναμονή της θετικής σας ανταπόκρισης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.