Ο Δήμαρχος κ. Νευροκοπίου, Γιάννης Κυριακίδης στο dimarxos.gr

0

Μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουν τον δήμο Κάτω Νευροκοπίου, λόγω της φημισμένης πατάτας και των χαμηλών θερμοκρασιών κατά τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο πρόκειται για έναν τόπο με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, η αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης, αναστρέφοντας το κύμα μετανάστευσης -στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- που επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω και της κρίσης στη χώρα.

Η νέα δημοτική Αρχή Κάτω Νευροκοπίου, επιδιώκει και δρομολογεί ένα νέο μοντέλο διοίκησης με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης δημότη – δήμου, θέτοντας  και παράλληλα τις βάσεις για την υλοποίηση ενός  ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης.

Έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης τετραετίας, ως μέλος της αντιπολίτευσής, ο νέος δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου κ.Γιάννης Κυριακίδης, τραπεζικός υπάλληλος στο επάγγελμα,  μίλησε στο dimarxos.gr για τους στόχους, τις προτεραιότητες και τ’ όραμά του για το «Λεκανοπέδιο» που θέλει να γίνει «τόπος συνειδητής επιλογής» για τους κατοίκους του.

 

Ποιος είναι ο βασικός στόχος των πρώτων 100 ημερών της θητείας σας. Πως θα κινηθείτε και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους συνδημότες σας;

θα προσπαθήσουμε να επαναπροσδιορίσουμε ξεκάθαρα, τη σχέση και τον τρόπο επικοινωνίας του δημότη με τον δήμο. Θ’ αλλάξουμε τη μέχρι τώρα μη συμμετοχή του δημότη, βάζοντας τον  στο παιχνίδι των αποφάσεων αλλά και στη λογική της συμμετοχικής διοίκησης με κάθε πρόσφορο μέσο. Είτε εγγράφως, είτε τηλεφωνικώς, είτε χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και το  διαδίκτυο.

 

Κατά την προεκλογική περίοδο, επισημάνατε πολλές φορές την αναγκαιότητα συναίνεσης ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις του νέου Δ.Σ. Πως σκοπεύετε να κινηθείτε προς την κατεύθυνση αυτή ;

Η έννοια των διαφορετικών παρατάξεων μέσα σ’ ένα δημοτικό συμβούλιο ενός δήμου μας ενοχλεί και μόνο που υπάρχει! Θα ζητάμε τη γνώμη και τη βοήθεια πριν από κάθε σοβαρή απόφαση και πράξη και δεσμευόμαστε ότι αιτιολογημένες προτάσεις θα υιοθετούνται για το καλό του συνόλου των δημοτών.

 

Έχετε κάνει «σημαία» την αναγκαιότητα βελτίωσης της καθημερινότητας στον δήμο σας. Που έχετε επικεντρώσει τα κυρίως προβλήματα και ποιες οι πρώτες κινήσεις σας ;

Η γεωγραφική θέση του λεκανοπεδίου αλλά και η διασπορά των κοινοτήτων έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον τομέα της ύδρευσης, τα οποία και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Είναι αδύνατον για μας να φανταστούμε κινήσεις εντυπωσιασμού όταν ο δημότης δεν απολαμβάνει τα βασικά.

 

Αν και δεν έχετε υποσχεθεί «μεγάλα έργα», υπάρχουν κάποιες ανάγκες σε υποδομές που χρειάζεται παρέμβαση κεντρικά ή από την Περιφέρεια

Το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια πύλη εισόδου και εξόδου με την Ευρώπη. Θα πρέπει άμεσα να διεκδικήσουμε ένα οδικό δίκτυο που να καλύπτει την ανάγκη αυτή δίχως να επιβαρύνονται -διέρχονται καθημερινά δεκάδες φορτηγά TIR κλπ- οι καθημερινές μετακινήσεις των δημοτών. Παράλληλα άμεση ανάγκη υπάρχει για ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών της περιοχής μας.

 

Ο δήμος Κάτω Νευροκοπίου, εκτός από τις κατά καιρούς χαμηλές θερμοκρασίες είναι γνωστός και για τις πατάτες του. Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε την προσπάθεια των παραγωγών της περιοχής σας και ενός προϊόντος ΠΟΠ, που κάνει γνωστό τον τόπο σας εντός και εκτός συνόρων.

Η πατάτα Νευροκοπίου είναι υψηλής ποιότητας προϊόν διατροφής και οφείλουμε να της δώσουμε την θέση που της αξίζει στην ελληνική αγορά τροφίμων. Θα προβούμε σε συντονισμένες ενέργειες προώθησης αλλά και προστασίας του μοναδικού αυτού προϊόντος, που κάνει γνωστό τον τόπο μας εντός και εκτός συνόρων. Εξάλλου η πλειοψηφία του πληθυσμού μας είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι και εκ των πραγμάτων θα σταθούμε δίπλα τους.

 

Η λειτουργία λατομείων μαρμάρων στην περιοχή σας, συμβάλλει αναμφισβήτητα σημαντικά στην τοπική οικονομία. Ωστόσο υπάρχουν και φωνές που τάσσονται κατά της αλόγιστης εξόρυξης μαρμάρου. Ποια είναι η θέση σας ;

Η θέση μας είναι ότι πρέπει να γίνει μία περιβαλλοντική μελέτη από αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας για το θέμα αυτό και μετά να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις.

 

Εκτός από την γεωργία, την κτηνοτροφία και την εξόρυξη μαρμάρου η περιοχή σας διαθέτει επιπλέον συγκριτικά πλεονεκτήματα, που εφόσον αξιοποιηθούν μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Θα μπορούσε πχ να εξελιχθεί η περιοχή σε προορισμό εναλλακτικού τουρισμού διαθέτοντας αυτή τη μοναδική εναλλαγή του φυσικού τοπίου ;

Αποτελεί για εμάς  προτεραιότητα η ανάδειξη του δήμο μας ως προορισμού Εναλλακτικού Τουρισμού, όλους τους μήνες του χρόνου. Θα ξεκινήσουμε με τη δημιουργία Επιτροπής Τουρισμού, θα δώσουμε βαρύτητα στην προβολή και στην προώθηση του τόπου μας, και παράλληλά θα επιδιώξουμε συνεργασία και συντονισμό με όμορους δήμους.

 

Στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου,  διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής, όπως η αντίσταση των οχυρών της «Γραμμής Μεταξά κατά την γερμανική επίθεση στην Ελλάδα το 1941. Περιλαμβάνονται στα πλάνα σας η αξιοποίηση και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς, μέσω προώθησης του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης στην περιοχή σας ;

Τα Οχυρά του  λεκανοπεδίου αποτελούν κομμάτι της σύγχρονής ιστορίας μας , αλλά και εξαιρετικής αντίληψης  ανθρώπινες κατασκευές  με σκοπό την φύλαξη των συνόρων. Έχουμε στόχο την αξιοποίηση τους και ως μέσο εκπαιδευτικού τουρισμού για τους μαθητές αλλά και ως εναλλακτικού-ιστορικού τουρισμού. Υπάρχουν πετυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό, που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού.

 

Ποιο είναι το moto που σας χαρακτηρίζει ;

Aυτό που λέγαμε από το 2014 όταν ξεκινήσαμε την όμορφη αυτή προσπάθεια. «Για να αλλάξουμε, πρέπει να θέλουμε να αλλάξουμε». Και το βασικό είναι πως εμείς θέλουμε.

 

Τι θα αποτελεί ικανοποίηση για εσάς στο τέλος της τετραετίας ;

Να γίνει το Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου για τους κατοίκους του, τόπος συνειδητής επιλογής και όχι τόπος ανάγκης.

 

* Ο δήμος Κάτω  Νευροκοπίου καλύπτει το Β.Δ. του νομού Δράμας και είναι από τους μεγαλύτερους δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η έκτασή του αγγίζει τα 872 τ.χλμ. και ο πληθυσμός τους 7.860 κατ. (απογραφή 2011). Αποτελείται από 16 τοπικές κοινότητες και μία δημοτική κοινότητα, το Κάτω Νευροκόπι που είναι και η έδρα του δήμου. Πρόκειται για μία από τις περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται συνήθως οι χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες. Η σχετικά μεγάλη έκταση του δήμου, οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα (σε συνδυασμό με αδιάλειπτο παγετό και χιονοκάλυψη), καθώς και η μορφολογία του εδάφους, όπου περιλαμβάνονται μερικοί από τους υψηλότερους ορεινούς όγκους της Ελλάδας (Όρβηλος, Φαλακρό, Ελατιά Δυτικής Ροδόπης, Μενοίκιο, όρη Βροντούς κ.α.), δημιουργούν προβλήματα που καλείται ν΄ αντιμετωπίσει η εκάστοτε δημοτική Αρχή

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.