Μάρκος Κωβαίος: Ο δήμαρχος που δίνει όραμα στις Κυκλάδες

0

Η Πάρος την τελευταία τριετία εξελίσσεται γρήγορα στο νέο προορισμό των Κυκλάδων. Τα στοιχεία της αύξησης της επισκεψιμότητας είναι εντυπωσιακά. Συγκριτικά με το 2016, πέρσι είχε άνοδο 163% στις αεροπορικές αφίξεις και 19% στην κίνηση του λιμανιού, υποδεχόμενη συνολικά 700.00 τουρίστες και 58.088 οχήματα.

Επίσης, καταγράφεται επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον κατά τριάντα ημέρες, αφού πλέον η πλειοψηφία των επιχειρήσεων κλείνει τέλη Σεπτέμβρη, ενώ κάποιες μένουν ανοιχτές και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Το σημαντικό όμως στην περίπτωση της Πάρου δεν είναι η αύξηση του τουρισμού, αλλά ότι δείχνει να ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που χάραξαν η Σαντορίνη και η Μύκονος.

 

«Πυρήνας της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη είναι η αειφορία. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε την κυκλαδίτικη κληρονομιά. Να αφήσουμε αναλλοίωτο το ιδιαίτερο τοπίο και τη ξεχωριστή αρχιτεκτονική μας. Διαφωνούμε εμφατικά με τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Επενδύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη», εξηγεί ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Από ό,τι φαίνεται, το αεροδρόμιο είναι ένας από τους δύο βασικούς λόγους για την αλματώδη αύξηση του τουρισμού στο νησί. Ο μεγαλύτερος τροχόδρομος επέτρεψε να προσγειώνονται αεροσκάφη μεγαλύτερης χωρητικότητας. Νέες αεροπορικές εταιρείες έβαλαν δρομολόγια, ενώ όσες ήδη δραστηριοποιούνταν πύκνωσαν τη συχνότητα των πτήσεων. Η Πάρος συνδέθηκε απευθείας για πρώτη φορά με προορισμούς όπως το Γκρατς και η Πράγα.
Ο δεύτερος λόγος της αύξησης του ενδιαφέροντος των τουριστών για την Πάρο είναι οι συντονισμένες και συστηματικές ενέργειες του Δήμου για την τουριστική προβολή του τόπου.

H συμμετοχή σε πάνω από πενήντα διεθνείς και πανελλήνιες εκθέσεις είχε ως αποτέλεσμα αφενός το άνοιγμα νέων σημαντικών αγορών, όπως ο Καναδάς και η Πολωνία, αφετέρου την προσέλκυση ακόμη ποιοτικότερων τουριστών. «Έχουμε απορρίψει προ πολλού το μοντέλο του φθηνού τουρισμού μαζικής διασκέδασης. Για αυτό το λόγο αναπτύσσουμε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες στο νησί για να προσεγγίσουμε ειδικά κοινά, όπως είναι οι περιπατητές, ποδηλάτες και αθλητικές ομάδες», περιγράφει ο κ. Μ. Κωβαίος. Πράγματι, οι προσπάθειες του Δήμου έχουν καρποφορήσει. Το καλοκαίρι το Βυζαντινό μονοπάτι, που ξεκινάει από τις Λεύκες και καταλήγει στον Πρόδρομο, είναι γεμάτο από τουρίστες, ενώ οι παραλίες Χρυσή Ακτή και Πούντα σφύζουν από ανθρώπους που κάνουν kite και wind surf.

Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο του τουριστικού οργασμού ο Δήμος έχει εκπονήσει ένα πλάνο ενίσχυσης των υποδομών ώστε να μπορεί το νησί να υποστηρίξει δίχως προβλήματα τόσους χιλιάδες τουρίστες, αλλά και να βελτιώσει ουσιαστικά την καθημερινότητα των κατοίκων. «Την πρώτη πενταετία επενδύσαμε πολύ στις βασικές υποδομές, Εκτός από το αεροδρόμιο και την εκπόνηση πλάνου εικοσιπενταετίας για τον κεντρικό λιμένα, διευρύναμε σε όλο το νησί το δίκτυο αποχέτευσης, επεκτείναμε τους δρόμους, φτιάξαμε ένα σύγχρονο δίκτυο συγκομιδής σκουπιδιών και δημιουργήσαμε τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης», περιγράφει ο κ. Μ. Κωβαίος και συνεχίζει λέγοντας πως «για την επόμενη τετραετία έχουμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με παρεμβάσεις στις κοινότητες και έργα πνοής, με πρώτο και καλύτερο την αξιοποίηση του χώρου του παλιού αεροδρομίου».

Σύμφωνα με το πλάνο, ο χώρος του παλιού αεροδρομίου, συνολικής έκτασης 225.380 τ.μ., θα μεταμορφωθεί σε έναν σύγχρονο οικισμό που θα περιλαμβάνει κατοικίες, ένα νοσοκομείο, ένα κέντρο Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, μία καινούργια εμπορική ζώνη και ένα σύγχρονο βιολογικό καθαρισμό ο οποίος θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, οι περίπου εικοσιπέντε κατοικίες που θα ανεγερθούν θα δίνονται με προνομιακό ενοίκιο στους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια λόγω AirBnB ταλαιπωρούνται να βρουν σπίτι. «Δε γίνεται να παίρνεις 700 ευρώ μισθό και να δίνεις τα 500 για ενοίκιο, δεν είναι βιώσιμο. Σεβόμαστε τη δουλειά των υπαλλήλων, τους θέλουμε εδώ στο νησί», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Πάρου, ο οποίος ονειρεύεται να κάνει την Πάρο ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό προορισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.