Κοινωνικό μέρισμα: Πότε θα καταβληθεί- Ποιοι θα είναι στη λίστα

0
Αλλάζουν όλα στην καταβολή, καθώς ο νέος σχεδιασμός, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αποκλείει κάθε πιθανότητα να υποβληθούν αιτήσεις

Από 500 έως 1.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα διανείμει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες σε 200.000 νοικοκυριά, όπως, άλλωστε, προανήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Σήμερα ανακοινώνω ότι περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα» είχε πει ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τους δικαιούχους, πρόκειται για οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στις οποίες, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, εντάσσονται οι μακροχρόνια άνεργοιπολύτεκνα νοικοκυριά καθώς και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ. Ωστόσο, αυτοί που είναι εκτός εικόνας είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

«Mε κατεύθυνση προς εκείνους τους συμπολίτες μας, που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες, και μια κατηγορία για την οποία νοιάζομαι ιδιαίτερα, τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ» είπε για το κοινωνικό μέρισμα.

Ωστόσο, αν και οι μακροχρόνια άνεργοι είναι γύρω στις 570.000, από αυτούς 280.000 είναι εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από τέσσερα χρόνια. Αυτή αναμένεται να είναι η βασική δεξαμενή των δικαιούχων κοινωνικού μερίσματος.

Όσον αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες, θα πάρουν μέρισμα 10.096 οικογένειες (με τέσσερα παιδιά), 2.161 οικογένειες (με πέντε παιδιά) και 975 οικογένειες (με πάνω από έξι παιδιά) (συνολικά 13.232 νοικοκυριά), που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ.

Σε σχέση με τα ΑμεΑ, δικαιούνται μέρισμα οι φορολογούμενοι με εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία από 67% και άνω (25.801). Το σύνολο της προβλεπόμενης μείωσης φόρου εισοδήματος για αυτές τις οικογένειες δεν ξεπέρασε τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 205 ευρώ για κάθε περίπτωση.

Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει έως το τέλος της εβδομάδας στις ανακοινώσεις για το ύψος του μερίσματος που θα δοθεί ανά κατηγορία δικαιούχου.

Σημειώνεται ότι από τον εφετινό δημοσιονομικό χώρο θα εξοφληθεί και μέρος των οφειλών που έχει το δημόσιο προς τη ΔΕΗ από τα επιδοτούμενα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Καταβολή

Aλλάζουν όλα στην καταβολή, καθώς ο νέος σχεδιασμός, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αποκλείει κάθε πιθανότητα να υποβληθούν αιτήσεις. Με άλλα λόγια,  η διανομή του μερίσματος, όπως ειπώθηκε, θα γίνει κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ, βάσει των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί. Επίσης, η καταβολή των ποσών θα είναι εφάπαξ και θα γίνει σε μετρητά, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.