Κλείνει ο υπουργός το θέμα της αλλαγής ορίου συνταξιοδότησης δικαστικών

0

«Η διάταξη του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος είναι καθαρή και νομίζω ότι δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε μεταβολή του ορίου ηλικίας στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, όταν κλήθηκε, από τον ανεξάρτητο βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα, να απαντήσει για το ενδεχόμενο αλλαγής του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών.

Όταν ο κ. Φωτήλας τον κάλεσε να απαντήσει ποια είναι άποψή του για το εάν θα πρέπει να διωχθεί πειθαρχικά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, διότι με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε «είναι ολοφάνερη η προσπάθειά της να κατευθύνει τα πράγματα στην παραβίαση του Συντάγματος για επωφεληθεί προσωπικά», ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε:

«Σε καμία περίπτωση εγώ δεν θα έβλεπα πειθαρχική ευθύνη σε βάρος ενός οποιουδήποτε λειτουργού, ο οποίος διατυπώνει μια άποψη η οποία αφορά την ερμηνεία του δικαίου».

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε ενημέρωση που παρείχε σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών, είχε επισημάνει ότι τέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου.

Κατά την εν λόγω ενημέρωση προς τους συναδέλφους της, είπε ότι ετέθη το θέμα στον πρωθυπουργό ως «αίτημα πολλών δικαστικών», ενώ παράλληλα εξήγησε στον κ. Τσίπρα τι ισχύει σε άλλες χώρες, και ειδικά στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας εξόδου από το δικαστικό σώμα.

Ακόμη, η κ. Θάνου ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι στην Ελλάδα το Σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67ο της ηλικίας τους, αλλά μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση -να αυξηθεί το όριο για τρία ακόμα χρόνια- καθώς το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, για να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με τις συνταγματικές επιταγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.