Γ. Μουζάλας: Τεράστια προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών

0

Το σχέδιο σταδιακής αποσυμφόρησης των νησιών από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες χωρίς να καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, ανέπτυξε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας σε ερώτηση της ΝΔ.
«Θέλετε να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσετε το οτιδήποτε. Επικρίνετε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έπεισε τα 7/10 των ηγεσιών της Ευρώπης που ανήκουν στο ίδιο κόμμα με τη ΝΔ», υπογράμμισε.
Το σχέδιο προβλέπει:
-μεταφορά όσων δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία
-μεταφορά των ασυνόδευτων ανήλικων
-διεύρυνση της συμφωνίας σε συνεργασία με εταίρους και Τουρκία για μεταφορά μεταναστών σε κλειστά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα
«Η λύση είναι αποσυμφόρηση των νησιών. Μπορούμε να πάρουμε αυτούς που κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία. Η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά γιατί θα προκληθούν αντιδράσεις και μέσα στους καταυλισμούς, αλλά διακριτικά, σιγά σιγά και με βάση τον νόμο. Θα μεταφέρουμε και τα ασυνόδευτα ανήλικα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός αναγνωρίζοντας ότι «οι κάτοικοι των νησιών έχουν δίκιο».

Ακόμη ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι «κάνουμε μία τεράστια διπλωματική προσπάθεια να αποσυμφορήσουμε πληθυσμό που με βάση τη συμφωνία πρέπει να μείνει στα νησιά. Προσπαθούμε να διευρυνθεί η συμφωνία ώστε ένας αριθμός μεταναστών να μεταφερθεί σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Έχουμε δει 13 υπουργούς, το συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Ερντογάν και χθες στείλαμε επιστολή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τσαβούσογλου. Δεν είναι ευμενώς αποδεκτό το αίτημά μας, έχουμε δυσκολίες από τους πολιτικούς σας φίλους».
Αναφερόμενος στο άσυλο ο αναπληρωτής υπουργός προειδοποίησε ότι «κινδυνεύει να καταπέσει όλο. Πήραμε μία Υπηρεσία Ασύλου με 200 άτομα, κρατήσαμε την ίδια διευθύντρια, έχουν γίνει 600 και θέλουμε να τους διπλασιάσουμε. Ακόμη θέλουμε τα 80 άτομα από τον EASO να έρθουν άμεσα. Αν τα καταφέρουμε θα έχουμε το Νοέμβριο επιστροφή 250 άτομα κάθε εβδομάδα που θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα».
Ο κ. Μουζάλας έδωσε τα στοιχεία για τους μετανάστες που πέρναγαν τα προηγούμενα χρόνια: «Πι παράνομοι μετανάστες ήταν το 1995 254.000, το 2000 ήταν 299.000, το 2014 77.000. Οι θέσεις στα κέντρα κράτησης ήταν περίπου 5.000. Πού είναι οι υπόλοιποι; Πέρασαν 4 εκατ. μετανάστες από τη χώρα επί των ημερών σας, που βρίσκονται σήμερα; Ήταν αφύλακτα τα σύνορα και δεν κάνατε τίποτα».
«Η κατάσταση στην ενδοχώρα είναι άσχημη και υπό έλεγχο. Στα νησιά έχουμε πρόβλημα και ο νησιωτικός λαός δοκιμάζεται από υπερπληθυσμό», είπε ο κ. Μουζάλας και επεσήμανε ότι «αυτό που άλλαξε είναι ότι ο πληθυσμός εγκλωβίζεται, τελειώνουν τα λεφτά και δεν μπορεί να περάσει στην Ευρώπη και είναι θυμωμένος, ενώ επίσης τώρα είναι περισσότεροι οι μετανάστες που έρχονται. Η λύση είναι να φύγουν από τα νησιά και να πέσει η συμφωνία; Ούτε εσείς δεν το θέλετε, παρά το ότι κάποιοι από τη ΝΔ το λένε. Αυτό θα σώσει τα νησιά; Όχι θα δημιουργήσει χειρότερο πρόβλημα. Θα δώσει μία επίφαση ανακούφισης και θα δημιουργήσει χειρότερο πρόβλημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.