Δήμος Ζωγράφου: Σύσταση Αναπτυξιακής Ενεργειακής Ανώνυμης Εταιρείας

0

Τη σύσταση «Αναπτυξιακής Ενεργειακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α.», ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου , μετά από πρόταση του δημάρχου Βασίλη Θώδα, στην τελευταία συνεδρίαση του έτους.

Πρόεδρος της «Αναπτυξιακής Ενεργειακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α.» επελέγη ο Λεωνίδας Κουφός και Αντιπρόεδρος ο Λάμπρος Γούμενος.

Στη νέα «Αναπτυξιακή Ενεργειακή Ανώνυμη Εταιρεία προβλέπονται οι ακόλουθοι άξονες:

 1. Παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή Υβριδικούς Σταθμούς.
 2. Διαχείριση, όπως συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση ή διάθεση, πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ήβιοαέριο ή μέσω ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων.
 3. Προμήθεια ενεργειακών προϊόντων, συσκευών και εγκαταστάσεων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της χρήσης συμβατικών καυσίμων, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
 4. Προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, υβριδικών ή μη, και εν γένει οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα.
 5. Παραγωγή, διανομή και προμήθεια θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας.
 6. Διαχείριση της ζήτησης για τη μείωση της τελικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας και εκπροσώπηση παραγωγών και καταναλωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
 7. Ανάπτυξη δικτύου, διαχείριση και εκμετάλλευση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, σύμφωνα με τον ν. 4439/2016 (Α΄ 222) ή διαχείριση μέσων βιώσιμων μεταφορών.
 8. Παροχή ενεργειακών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 10 της Δ6/13280/7.6.2011 απόφασης της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄ 1228).
 9. Προσέλκυση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης των Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης εντός της οικείας Περιφέρειας.
 10. Σύνταξη μελετών αξιοποίησης των Α.Π.Ε. ή της Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή υλοποίησης παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.
 11. Διαχείριση ή συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της, την ενεργειακή αειφορία και την κλιματική προσαρμογή.
 12. Παροχή συμβουλών για τη διαχείριση ή συμμετοχή των οικείων Ο.Τ.Α. σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σκοπούς της.
 13. Ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για θέματα ενεργειακής αειφορίας και κλιματικής προσαρμογής.
 14. Δράσεις για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας πολιτών του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως παροχή ή συμψηφισμός ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ή άλλες δράσεις που μειώνουν την κατανάλωση της ενέργειας στις κατοικίες των ανωτέρω.
 15. Την αξιοποίηση τοπικών φυσικών πόρων ή περιοχών ή εγκαταστάσεων σημαντικής τουριστικής ή αναπτυξιακής αξίας.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του,  στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος  Βασίλης Θώδας: « Οι ενεργειακές αναπτυξιακές ΑΕ ΟΤΑ φιλοδοξούν να αποτελέσουν κεντρικούς μοχλούς ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, να δημιουργήσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία και να αποτελέσουν εταίρους στη συνεργατική εκτέλεση, από κοινού με τους ΟΤΑ, της δημοτικής και περιφερειακής πολιτικής, όπως συνάγεται από το πλέγμα διατάξεων στο οποίο εντάσσεται η σύσταση τους, υποστηρίζοντας την άσκηση πληθώρας αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων. Ιδίως καλούνται να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα το τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα και του συνεπακόλουθου κόστους, το οποίο όπως γνωρίζετε είναι οξύτατο και θέτει σε κίνδυνο τόσο την ομαλή λειτουργία των διαφόρων υποδομών της πόλης εκτροχιάζοντας το οικονομικό τους κόστος, όσο και το επίπεδο ποιότητας ζωής ευάλωτων συμπολιτών μας. Με τη σύσταση της Αναπτυξιακής Ενεργειακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. δημιουργούμε  ένα νέο, ευέλικτο και αποτελεσματικό εργαλείο, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να αξιοποιηθούν κονδύλια που λιμνάζουν και να εφαρμοστούν ευρύτερα χωρικά αναπτυξιακά σχέδια, πάντοτε με όρους διαφάνειας και τήρησης απόλυτης νομιμότητας, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.