Αποκάλυψη για την έκθεση Σύγχρονης Τέχνης documenta14

0

Τα «αποκαλυπτήρια» της μεγάλης έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης documenta14, που τον Απρίλιο του 2017 φιλοξενείται από την Αθήνα, έγιναν χθες στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη.

Η επίσημη παρουσίαση, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους παρευρισκόμενους, διοργανώθηκε από την αντιπροσωπεία του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης, στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση Σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο, που θα συν-φιλοξενηθεί (για πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της) από την Αθήνα (Απρίλιος – Ιούνιος 2017) και τη φυσική έδρα της, τη γερμανική πόλη του Κάσελ (Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2017). Μία διοργάνωση που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια φιλότεχνους σε όλο τον κόσμο.

Οι ομιλητές εστίασαν στην καινοτομία της πραγματοποίησής της από κοινού σε Αθήνα και Κάσελ, και στα μηνύματα που αυτή η συνεργασία εκπέμπει. Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι η διοργάνωση της documenta14 στην Αθήνα αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την πόλη και παράλληλα απόδειξη του δυναμισμού και της εξωστρέφειας που διαθέτει. Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι αποτελεί και για τον ίδιο μεγάλη ευθύνη το γεγονός ότι η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, εκφράζοντας την αισιoδοξία ότι το σύνθημα της έκθεσης «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», θα έχει θετικό πρόσημο.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κρατιδίου της Έσσης, κυρία Lucia Puttrich, σημείωσε ότι η διοργάνωση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως δύο εκθέσεις αλλά ως μία, που έχει την καινοτομία να πραγματοποιείται από κοινού από δύο στενά συνεργαζόμενες πόλεις και κοινότητες.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta14, κ. Adam Szymczyk, περιέγραψε το σκεπτικό και τη φιλοσοφία της μεγάλης διοργάνωσης, σημειώνοντας ότι οι καλλιτέχνες, οι επιμελητές και όσοι άλλοι προσχωρούν στην προσπάθεια θέτουν τα ερωτήματα για τη ζωή και την Τέχνη.

Ο δήμαρχος του Κάσελ, κ. Bertram Hilgen ανέφερε ότι η documenta14 δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα χωρίς τις προσπάθειες του κ. Καμίνη, και επισήμανε ότι Κάσελ και Αθήνα, από το ίδιο επίπεδο, μέσω της έκθεσης συλλέγουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες, μέσω της Τέχνης, για τα ζητήματα που τους αφορούν.

Τη συζήτηση συντόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της documenta14, κυρία Annette Kuhlenkampff.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.