Δήμαρχος Βύρωνα: Θα αξιοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο για να παραμείνει το Θέατρο Βράχων στο Δημόσιο

0

Ο Δήμαρχος Βύρωνα μιλά στο dimarxos.gr για το θέμα που έχει προκύψει με την ιδιοκτησία του Θεάτρου Βράχων.

Το Θέατρο που αποτέλεσε όραμα της σπουδαίας Μελίνας Μερκούρη και του Μίνου Βολανάκη να δημιουργήσουν το 1984 το Θέατρο Βράχων στο πρώην λατομείο «Εργάνη» του Βύρωνα κινδυνεύει να χαθεί μετά τη δευτεροβάθμια δικαστική απόφαση που παραχωρεί 104 στρέμματα της Β΄ Ζώνης Υμηττού σε ιδιώτες.

Οι Δήμοι Βύρωνα και Υμηττού μαζί με το Δημόσιο προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο στις 28 Απριλίου, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου Αθηνών που αναγνώρισε τίτλους ιδιοκτησίας των φερόμενων ως ιδιοκτητών που χρονολογούνταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με τον ισχυρισμό ότι «η διαδοχή του ελληνικού δημοσίου από το τουρκικό δημόσιο δεν αφορά ακίνητα που κατά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και ακολούθως κατέχονταν από Έλληνες ιδιώτες, έστω και χωρίς έγκυρο και ισχυρό τίτλο (ταπί, χοτζέτι ή βουγιουρδί)».

 

Αναλυτικά η απάντηση του δημάρχου Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη στο dimarxos.gr

«Η απόφαση του Εφετείου που παραχωρεί μια μεγάλη έκταση σε ιδιώτες, ανεξάρτητα από το νομικό κομμάτι της υπόθεσης, έρχεται σε αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Θα πρέπει να εστιάσουμε και την κοινωνική διάσταση της υπόθεσης. Από τη δεκαετία του ‘80 αυτός ο χώρος ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και αξιοποιείται από τους δήμους μας. Υπάρχουν εκεί δύο θέατρα, γήπεδα ποδοσφαίρου, στάδια, σχολεία και κοινόχρηστοι χώροι που ο κόσμος της περιοχής τα χρησιμοποιεί κάθε μέρα. Πως γίνεται να λέμε ξαφνικά, ξεχάστε τα αυτά, ο χώρος ανήκει πλέον σε ιδιώτες; 

Είμαστε αποφασισμένοι σε συνεργασία με το Δήμαρχο Δάφνης – Υμηττού να αξιοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο για να ακυρώσουμε την εξέλιξη αυτή, αλλά και κάθε πρόσφορο τρόπο για να κινητοποιήσουμε τους πολίτες, προκειμένου να παραμείνει η περιοχή στην κυριότητα του δημοσίου. Καταθέσαμε ήδη αίτηση αναίρεσης της απόφασης στο Άρειο Πάγο και άμεσα ενημερώνουμε τους βουλευτές Νότιου Τομέα όλων των κομμάτων, ενώ έχουμε ζητήσει συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρωθυπουργό. Το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τους δύο δήμους μας αλλά για ολόκληρη την Αττική, επομένως πρέπει όλοι να πάρουν θέση!   

Παράλληλα συλλέγουμε ηλεκτρονικά υπογραφές πολιτών που έχουν ξεπεράσει ήδη τις 5.000 και στις συναντήσεις που κάνουμε με τους τοπικούς φορείς, εισπράττουμε την αγανάκτηση του κόσμου στο ενδεχόμενη η περιοχή αυτή να δοθεί σε ιδιώτες, γεγονός που θα προκαλέσει παλλαϊκή αντίδραση.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι θα πράξει το σωστό και το δίκαιο. Δηλώνουμε όμως, ότι η δημοτική αρχή Βύρωνα θα κάνει τα πάντα, για να διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς σε μια περιοχή που αποτελεί μια όαση πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής για ολόκληρη την Αττική και χρόνια τώρα προσφέρει μοναδικές στιγμές σε όλους τους πολίτες της, που επισκέπτονται και παρακολουθούν τα καλλιτεχνικά δρώμενα του περίφημου Φεστιβάλ «Στην Σκιά των Βράχων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.