Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου: «Όχι» στην πώληση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ από το ΤΑΙΠΕΔ-Ανήκει στο δήμο

0

Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου διεκδικεί τον χαρακτηρισμό του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο για κοινωνική και πολιτιστική αξιοποίηση.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, απέστειλε επιστολές στην Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη και στους Βουλευτές Νοτίου Τομέα Αττικής όλων των κομμάτων.

Το αίτημα για την παραχώρηση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ στον Δήμο έχει υποστηριχθεί και από τον π. Δήμο Ταύρου, αλλά και από τον ενιαίο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου είχε αποστείλει επιστολή για το θέμα και στον π. Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ ήδη από το 2013.

Η ανακοίνωση του δήμου Μοσχάτου Ταύρου αποκλειστικά στο dimarxos.gr

 

Οι «πρώην αποθήκες ΕΟΜΜΕΧ» αποτελούν ένα εμβληματικό σημείο για την πόλη μας λόγω της ιστορικής διαδρομής του κτιρίου. Το κτίριο από τη δεκαετία του 1920 διετέλεσε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική αναδιάρθρωση της ευρύτερης περιοχής κυρίως μετά την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922 και μέχρι τα τέλη  της δεκαετίας του 1990.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτοι κάτοικοι του Ταύρου ήταν πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή με τη συμβολή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Από το 1922 μέχρι το 1927 η εγκατάσταση γινόταν σε παραπήγματα ή σε ιδιόκτητα οικόπεδα. Η πρώτη ομάδα παραπηγμάτων βρισκόταν γύρω από την Παναγίτσα και ονομαζόταν «παραγκούπολη της Παναγίτσας». Το κτήριο του «ΕΟΜΜΕΧ» χτίστηκε αυτή την εποχή σε σχέση με τους προσφυγικούς καταυλισμούς  και στέγαζε υπηρεσίες που ασχολούνταν με τους πρόσφυγες μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1960, που και οι τελευταίες “παράγκες” άδειασαν και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν στις προσφυγικές πολυκατοικίες. Η συγκεκριμένη περιοχή του Ταύρου πριν την έλευση των προσφύγων ήταν ουσιαστικά ακατοίκητη, παλιό “βακούφι”, δηλαδή δημόσια ιδιοκτησία.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, σε αυτό το κτήριο η Εθνική Αλληλεγγύη (1941-1947)  είχε στεγάσει τα κοινωνικά συσσίτια. Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών από τους προσφυγικούς οικισμούς του Ταύρου προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα συσσίτια του κινήματος της Εθνικής Αλληλεγγύης. Στην Εθνική Αλληλεγγύη ανήκαν τόσοι πολλοί Ταυριώτες, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι σχεδόν δεν υπήρχε οικογένεια του Ταύρου που κάποιο μέλος της να μην προσέφερε εθελοντικά σ’ αυτήν.

Για όλους τους προηγούμενους λόγους, ο Δήμος Μοσχάτου- ταύρου  διεκδικεί την παραχώρηση του κτιρίου στο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου και θα περίμενε το διαχρονικό αυτό αίτημα, τόσο του πρώην Δήμου Ταύρου αλλά και του ενιαίου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, να είχε ήδη ικανοποιηθεί. Ειδικότερα, το Φεβρουάριο του 2019 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου και αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει  την έντονη  αντίθεσή του στους αρμόδιους φορείς για την πώληση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ από το ΤΑΙΠΕΔ ενώ  αναφέρθηκε και  στους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης για κοινωφελείς σκοπούς οι οποίοι αναφέρονται στην επισυναπτόμενη απόφαση.

 

Το  θέμα αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.