Απάντηση της Περιφέρειας στο dimarxos.gr

0

«Η Περιφέρεια Αττικής, ενεργεί πάντα με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας αλλά και της ασφάλειας των πολιτών- χρηστών του οδικού δικτύου, δίνοντας καθημερινό αγώνα, αντιμαχόμενη τις οικονομικές δυσχέρειες και τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, με στελεχιακό δυναμικό που συχνά υπερβαίνει τις δυνατότητες και τα όριά του» αναφέρει η Περιφέρεια στην απάντηση της.

 

Αναλυτική η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής στην χτεσινή ανάρτηση του dimarxos.gr για τα όρια ταχύτητας στις λεωφόρους Βουλιαγμένης και Ελληνικού.

Η Περιφέρεια Αττικής, δια των τεχνικών Υπηρεσιών της και βάσει συγκεκριμένων νομοθετημάτων που καθορίζουν με ακρίβεια τις διοικητικές και εκτελεστικές της αρμοδιότητες, συντηρεί τις κυριότερες οδικές Αρτηρίες της πρωτεύουσας μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι λεωφόροι: Συγγρού, Κηφισίας, Αθηνών και Βουλιαγμένης. Ειδικότερα οι συγκεκριμένοι οδικοί άξονες αποτελούν τμήμα του Πρωτεύοντος Αστικού Οδικού Δικτύου, η αρμοδιότητα συντήρησης του οποίου μας έχει δοθεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Δ17α/06/52/ΦΝ 443/20-3-07 – ΦΕΚ 398Β/21-03-07).

tti
Η εν λόγω συντήρηση, λαμβάνει χώρα εντός τακτών χρονικών διαστημάτων αλλά και έκτακτα όποτε επιβάλλεται από τις συνθήκες, διενεργείται μέσω εργολαβιών, παροχών Υπηρεσίας και συνεργείων αυτεπιστασίας των Υπηρεσιών μας, και αφορά τον ασφαλτοτάπητα, την οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, τα στηθαία ασφαλείας, τις νησίδες πρασίνου, καθώς και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την οδό, δηλαδή τις εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης.
Η Περιφέρεια Αττικής βάσει των ανωτέρω είναι επιφορτισμένη με τη συντήρηση των πινακίδων ορίου ταχύτητας τις οποίες επιτηρεί και αντικαθιστά, όποτε απαιτείται αλλά ουδόλως εμπλέκεται με το περιεχόμενο αυτών.
Ειδικότερα και αναφορικά με τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας, στην παράγραφο 2 του άρθρου 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ρητά ορίζεται ότι : «το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων οχημάτων μέσα στις κατοικημένες περιοχές, ορίζεται σε 50 χιλιόμετρα την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση.»
Στις περιπτώσεις των προαναφερόμενων κεντρικών οδικών αρτηριών, σχετικές αστυνομικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής / Τ.Σ.Ε.Ο.Δ., κατόπιν σχετικών μελετών και απαιτούμενων εγκρίσεων από τα αρμόδια όργανα, καθορίζουν διαφορετικά όρια ταχύτητας, μεγαλύτερα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις του ορίου των 50 χλμ/ώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι βάση σχετικής αστυνομικής απόφασης, η οποία έχει εκδοθεί την 15/11/2000, καθορίζονται υψηλότερα όρια ταχύτητας στη λ. Συγγρού και συγκεκριμένα από 60 χλμ/ώρα έως 90 χλμ/ώρα αναλόγως του σημείου.
Βάσει των οριζόμενων στο Νόμο 4313/2014, άρθρο 52, ο οποίος τροποποιεί τον Κ.Ο.Κ, για να λάβει χώρα οποιαδήποτε μεταβολή σε μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση κυκλοφορίας σε κάποια εκ των προαναφερόμενων οδών (ως τέτοιο μέτρο νοείται και η μεταβολή των ορίων ταχύτητας), θα πρέπει να συνταχθεί σχετική τεχνική μελέτη από τις αρμόδιες τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, να λάβει έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο και να εγκριθεί από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εν συνεχεία και προκειμένου η εν λόγω απόφαση να καταστεί εφαρμοστέα, θα πρέπει να εκδοθεί σχετική Αστυνομική Απόφαση.
Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η εποπτεία, παρακολούθηση και αστυνόμευση των οδών όσον αφορά στην τήρηση των ορίων ταχύτητας, πραγματοποιείται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές βάση των σχετικών διατάξεων του ΚΟΚ.

Ως εκ τούτου, εφόσον παρατηρηθεί η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων η οποία δεν οφείλεται σε υπέρβαση των υφιστάμενων ορίων ταχύτητας αλλά σε τήρησή τους (εφόσον αυτά κριθεί ότι είναι υψηλά), οι εν λόγω αστυνομικές αρχές οφείλουν να μας ενημερώσουν (αν πρόκειται για οδούς αρμοδιότητάς μας) προκειμένου να κινηθεί η αναφερόμενη στην προηγούμενη παράγραφο διαδικασία.
Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής, ενεργεί πάντα με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας αλλά και της ασφάλειας των πολιτών- χρηστών του οδικού δικτύου, δίνοντας καθημερινό αγώνα, αντιμαχόμενη τις οικονομικές δυσχέρειες και τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, με στελεχιακό δυναμικό που συχνά υπερβαίνει τις δυνατότητες και τα όριά του. Δέχεται όμως μόνο ευθύνες που αναλογούν σε αυτή και όχι ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν σε άλλους.
Γραφείο Τύπου
Περιφέρειας Αττικής

 

Άρα, την ευθύνη έχουν ο υπουργός Περιβάλλοντοςς Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας των οποίων τις απαντήσεις περιμένουμε…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.