Αντίθετοι Τζιτζικώστας και Βεργίδης με τις δηλώσεις Γεωργαντά με φόντο τους μετανάστες

0

Συγκεκριμένα, οι κ. Τζιτζικώστας και Βεργίδης, χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω δηλώσεις “τελείως άστοχες και εντελώς εκτός πραγματικότητας”, αναρωτιούνται αν ο κ. Γεωργαντάς γνωρίζει ότι η διαχείριση του προσφυγικού ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι δυο άντρες χρησιμοποιούν βαριές εκφράσεις, όπως “τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου πρέπει να αντιμετωπίζονται με γνώση, σοβαρότητα και νηφαλιότητα, μακριά από λαϊκισμούς, ρητορείες και ανεύθυνες διατυπώσεις”. Παράλληλα, καλούν τον υφυπουργό, “αν θέλει πραγματικά και ουσιαστικά να βοηθήσει” να απευθυνθεί στους αρμόδιους συναδέλφους του, υπουργούς της κυβέρνησης.

Η κοινή δήλωση των Τζιτζικώστα – Βεργίδη, η οποία όμως δείχνει όπως είναι διατυπωμένη ότι προέρχεται μόνο από τον πρώτο(!), έγινε με αφορμή τοποθέτηση του κ. Γεωργαντά στη πρόσφατη (περασμένη Παρακευή) συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΕ του Κιλκίς.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνέντευξη ο υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ισοκατανομή των προσφύγων, που ισχύει για τις περιφέρειες της χώρας, πρέπει να υπάρξει φροντίδα και συνδρομή από αυτές έτσι ώστε να ισχύει και σε επίπεδο νομών. Κι αυτό, επειδή ο νομός Κιλκίς σηκώνει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στο θέμα της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Η δήλωση των Τζιτζικώστα – Βεργίδη

«Οι δηλώσεις του Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Γεώργιου Γεωργαντά σε πρόσφατη συνέντευξή του για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, πέρα από το γεγονός ότι είναι τελείως άστοχες και εντελώς εκτός πραγματικότητας, δημιουργούν το ερώτημα αν ο κ. Υφυπουργός γνωρίζει ή όχι ότι η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας δεν είναι ούτε αρμόδιες ούτε αποφασίζουν την κατανομή των προσφύγων και μεταναστών ανά Περιφέρεια.

Το ξεκαθαρίζουμε λοιπόν, για ακόμα μία φορά: την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, όπως επίσης και τον αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων και μεταναστών, την τήρηση του ορίου του 1% ανά Περιφέρεια και τη χωροθέτηση των δομών φιλοξενίας, ανά Περιφέρεια και ανά τη χώρα την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου πρέπει να αντιμετωπίζονται με γνώση, σοβαρότητα και νηφαλιότητα, μακριά από λαϊκισμούς, ρητορείες και ανεύθυνες διατυπώσεις. Και πάνω και πρώτα από όλα, τα κρίσιμα ζητήματα απαιτούν συνεργασία και συνεννόηση. Άλλωστε η πάγια θέση των Περιφερειών της χώρας, όπως τη διατυπώσαμε προς την κυβέρνηση, είναι ότι οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν λόγο στη χωροθέτηση των δομών φιλοξενίας και οι αποφάσεις να λαμβάνονται από κοινού.

Παράλληλα, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα, επισημάναμε με όλους τους τρόπους στην κυβέρνηση ότι το Κιλκίς όχι μόνο δεν μπορεί να σηκώσει άλλο το βάρος στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθεί με βάση τόσο τον πληθυσμό του όσο και το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς βρίσκεται στα σύνορα της χώρας. Και βέβαια θα συνεχίσουμε, μαζί με τους Δήμους της περιοχής, τις ενέργειές μας μέχρι να δοθεί οριστική, δίκαιη και βιώσιμη λύση από την κυβέρνηση. Καλώ λοιπόν, τον κ. Υφυπουργό, αν θέλει πραγματικά και ουσιαστικά να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, να φροντίσει να απευθυνθεί και εκείνος στους αρμόδιους συναδέλφους του, Υπουργούς της κυβέρνησης.

Τέλος, ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μία φορά ότι εμείς ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουμε σταθερά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τον αγώνα που όλα αυτά τα χρόνια κάνουμε, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια ουσιαστική και δίκαιη λύση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, πάντα στη βάση της αναλογικής κατανομής στην Ελλάδα και την Ευρώπη του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού».

 

Οι δηλώσεις Γεωργαντά

Για όσους δεν έχουν δει το βίντεο των δηλώσεων του κ. Γεωργαντά στις ερωτήσεις μας, στο eidisis.gr, για το μεταναστευτικό-προσφυγικό στο νομό Κιλκίς, παραθέτουμε απομαγνητοφωνημένη τη συνέντευξη του υφυπουργού:

Η κυβέρνηση ήρθε να διαχειριστεί μια κατάσταση που δημιουργήθηκε και σε πραγματικό και ιδεολογικό επίπεδο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ακόμα και πρόσφατα είχαμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για ανοιχτά σύνορα.

Αυτή η λογική των ανοιχτών συνόρων, η έλλειψη αποτροπής μεγέθυνε ένα πρόβλημα που προϋπήρχε αλλά το μεγέθυνε. Μέσα σε αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκαν και δομές στο Κιλκίς, τοι οποίο λόγω της φυσικής του θέσης ήταν ένα σημείο από το οποίο επιχειρούσαν οι πρόσφυγες να περάσουν προς την Κ. Ευρώπη. Είχαμε τα φαινόμενα της Ειδομένης, της Νέας Καβάλας στην οποία υπάρχει σφάλμα χωροθέτησης. Δηλαδή ακόμα κι αν έπρεπε να έχει μια δομή το Κιλκίς έπρεπε αν υπάρχουν κριτήρια για τον χώρο, είναι λάθος ο χώρος και για τους ίδιους τους πρόσφυγες και λόγω των συνεπειών στη ζωή των κατοίκων του Πολυκάστρου. Είναι κάτι που δημιουργήθηκε το 2016 και η προσπάθεια διαχείρισης γίνεται σε δυο επίπεδα:

Πρώτον, θα ήθελα ο ν. Κιλκίς να έχει την αναλογία προσφύγων βάσει του πληθυσμού του. Το 1% που έχει λεχθεί ισχύει σε επίπεδο Περιφέρειας. Δεν είναι σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή δήμων. Άρα πρέπει και ο αρμόδιος περιφερειάρχης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας με τον οποίο έχω μιλήσει, να φροντίσει κι αυτός ώστε μέσα στα όρια της Περιφέρειάς του να γίνεται μια σωστή κατανομή.

Δεύτερον: η κατηγορία ότι σε κάποιους νομούς δεν πηγαίνουν πρόσφυγες σε ξενοδοχεία η απάντηση είναι απλή: Υπάρχουν περιφερειακές ενότητες στις οποίες κανένα ξενοδοχείο δεν υπέβαλε αίτηση για να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Μόνο ξενοδοχείο που κάνει αίτηση μπορεί να συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα (φιλοξενίας προσφύγων). Η αστυνομία διερεύνησε όλα τα ξενοδοχεία; Του Κιλκίς, κάποια αρνήθηκαν, κάποια δέχτηκαν.

Σκοπός μας λοιπόν είναι: Με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος να μην έχουμε σε ξενοδοχεία του νομού διαμένοντες πρόσφυγες, να υπάρχουν μόνο στη δομή της Νέας Καβάλας, στην οποία όμως πρέπει να βάλουμε κανόνες στην φιλοξενία. Υπάρχει και τώρα κανόνας (όρια) στη μετακίνηση εκτός δομής λόγω της πανδημίας, αλλά γενικότερα πρέπει να υπάρχει ένας σχετικός περιορισμός, έλεγχος .. Να υπάρχουν όλες οι διευκολύνσεις εντός της δομής… Το ευχάριστο είναι πως τώρα πια οι δομές έχουν διοικητή που διορίστηκε από το Υπουργείο μεταναστευτικής Πολιτικής και μπορούμε να έχουμε έναν συνομιλητή για να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει… Διότι τα προηγούμενα χρόνια Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είχαν την ευθύνη και δεν έδιναν λογαριασμό σε κανέναν. Τώρα θα γίνουν και προσλήψεις προσωπικού…

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός … εγώ δεν είμαι αυτός που θα πω ότι το Κιλκίς δεν θα έχει καμιά δομή…δεν το είπα ποτέ.. Μακάρι να υπάρξει κάποια στιγμή που η χώρα να μπορεί να το πει… Αλλά λέω πως πρέπει να υπάρχει περιορισμένος αριθμός και με κανόνες οι διαμένοντες

Και βέβαια να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή στα σχολεία, το έχω επιστήσει στην υπουργό παιδείας.…Δημιουργούνται προβλήματα στα σχολεία. Το κατανοώ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Παιονίας κι εκεί γίνονται κάποιες παρεμβάσεις εξορθλογισμού από εμένα κι άλλους βουλευτές.

Υπάρχει ήδη περιορισμός των εισροών προσφύγων μεταναστών όχι μόνο από τον Έβρο, αλλά και από τα νησιά., Κι αυτό επειδή υπάρχει πολιτική βούληση να γίνει. Παλαιότερα δεν υπήρχε. Θέλω να πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες θα αρχίσει να φαίνεται το αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση στο σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Το θεωρώ κι εγώ ως το σοβαρότερο…

Στη δομή της Νέας Καβάλας ακούγεται πως θα κατασκευαστούν μόνιμες κατοικίες.. Έγινε και συλλαλητήριο..

Το συλλαλητήριο βοήθησε πολύ στο να γίνει γνωστό και σ’ αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα ότι: κατανοούμε το πρόβλημα της στήριξης αυτών των ευπαθών ομάδων -εμείς οι Κιλκισώτες επιδείξαμε ευαισθησία μεγάλη ίσως την μεγαλύτερη στην χώρα- αλλά βεβαίως το ζήτημα της μόνιμης εγκατάστασης είναι κάτι που δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Εκεί λοιπόν όποιες σκέψεις υπήρχαν από το αρμόδιο υπουργείο έχουν αποτραπεί. Κι αυτό δεν έγινε από μόνο του. Σκέψεις μόνιμης – από κτηριολογοκή άποψη- εγκατάστασης κι αν υπήρχαν έχουν αποτραπεί.

Επίσης πιστεύω ότι όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, μετά το Σεπτέμβριο να μην έχουμε σε κανένα ξενοδοχείο του νομού διαμένοντες μετανάστες πρόσφυγες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.