Δεν συμμορφώνεται ο Δήμος Ρόδου στις εντολές για τις χωματερές

0

Από την 13η Μαϊου 2015 έχει διαβιβαστεί στον Δήμο Ρόδου, μεταξύ άλλων 27 Δήμων στο Νότιο Αιγαίο, απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με την οποία εντέλλονται να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, στους οποίους εντοπίστηκαν, από την αρμόδια επιτροπή, ελλείψεις σε μέτρα πυροπροστασίας.
Όπως έγραψε χθες η «δημοκρατική» η επιτροπή, που έχει συσταθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με την συμμετοχή εκπροσώπων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου και την Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, διαπίστωσε την ύπαρξη 13 παράνομων χωματερών στο νησί της Ρόδου.
Στην απόφαση, που αναρτήθηκε και στην «Διαύγεια» αναφέρονται τα εξής:
«Οι Δήμοι του Πίνακα Αποδεκτών, στους οποίους εντοπίστηκαν χώροι ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) με ελλείψεις σε μέτρα πυροπροστασίας από την Επιτροπή Ελέγχου υποχρεούνται, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να προβούν άμεσα σε ενέργειες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που βρίσκονται στα διοικητικά όριά τους με βάση τα οριζόμενα.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που επιβάλλονται για τους ΧΑΔΑ από τις ανωτέρω
Πυροσβεστικές Διατάξεις είναι τα εξής:
-Άνοιγμα λάκκου βάθους 2 μέτρων για την απόθεση των απορριμμάτων, εφόσον
το επιτρέπουν οι συνθήκες του εδάφους και η κείμενη νομοθεσία
-Περίφραξη με δικτυωτό συρματόπλεγμα ύψους 2,5 μέτρων τουλάχιστον ολόκληρου του χώρου απόρριψης
-Διάνοιξη αποψιλωμένης βλαστήσεως ζώνης πλάτους τουλάχιστον 50 μέτρων περιμετρικά της περίφραξης
-Ύπαρξη επαρκούς αριθμού εργαλείων και ικανής ποσότητας ή παροχής νερού.
Ειδικά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαίου – 30η Οκτωβρίου) οι Δήμοι υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς φύλαξης.
Επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια των ημερών της αντιπυρικής περιόδου με δείκτη επικινδυνότητας 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού) για τη συγκεκριμένη περιοχή, επιβάλλεται η παρουσία υδροφόρου οχήματος με μέριμνα του οικείου Δήμου.
Επισημαίνεται ότι ο ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που θα καθορίζει το δείκτη επικινδυνότητας ανά περιοχή, θα σας διαβιβάζεται (Δήμους) καθημερινά με Fax. Για λόγους ταχύτερης ενημέρωσης σας θα είναι επίσης διαθέσιμος σε ελάχιστο χρόνο από την έκδοση του στο δικτυακό τόπο της ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr ή www.gscp.gr).
Συνημμένα:
Για κάθε Δήμο, η έκθεση της επιτροπής ελέγχου ΧΑΔΑ που τον αφορά
Ο ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
Δρ.ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ».
Την 8η Ιουνίου 2016 πρωτοκολλήθηκε στον Δήμο Ρόδου και έγγραφο του χωρικού αντιπεριφερειάρχη κ. Χαρ. Κόκκινου, αρμόδιου σε θέματα πολιτικής προστασίας, με τίτλο «Ελεγχος ΧΑΔΑ, ελλείψεις σε μέτρα πυροπροστασίας και μέτρα αποκατάστασης».
Στο συγκεκριμένο έγγραφο, γίνεται αναφορά στην ως άνω απόφαση του κ. Θεοδωρίδη και ζητείται άμεση ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας καθώς και για τις ενέργειες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στις οποίες έχουν προβεί οι Δήμοι.
Θυμίζουμε ότι παράνομες χωματερές έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί στις ακόλουθες περιοχές:
– Μανδρικό 2,5 στρέμματα.
– Αγιο Ισίδωρο (Τραχένα) 2 στρέμματα.
– Κρητηνία 2 στρέμματα.
– Φράγμα Λύρου 1 στρέμμα.
– Εμπωνα (Κουτσούρα) 1 στρέμμα.
– Σιάννα (νεκροταφείο) 1 στρέμμα.
– Καλυθιές (λατομείο Ρουκουνάκη) 20 στρέμματα.
– Κοσκινού (παλαιό λατομείο) 50 στρέμματα.
– Αρχάγγελο (Ανεμος) 3,6 στρέμματα.
– Λαδικό (Τσιμέντα) 720 τ.μ.
– Αφάντου (παλαιά χωματερή) 1,5 στρέμμα.
– Αρχάγγελος (Πετρώνα) 4,6 στρέμματα.
– Γεννάδι (Αλμυρό Νερό) 3,5 στρέμματα.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.