Καμπανάκι από το ΥΠΕΣ: Ζητά από ΟΤΑ μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία

0

Μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων τους, καλούνται να λάβουν όσοι δήμοι δεν τηρούν ακόμη την εργατική νομοθεσία και τους κανόνες ασφάλειας και υγείας στην εργασία, όπως επιτάσσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Το υπουργείο Εσωτερικών διαβίβασε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, εγκύκλιο του ΣΕΠΕ, στην οποία επισημαίνονται οι υποχρεώσεις των δήμων για την προστασία των υπαλλήλων τους, ιδιαίτερα σε τομείς που πλήττονται από εργατικά ατυχήματα, όπως είναι η αποκομιδή απορριμμάτων.

Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα ενημερώσουν τους δήμους της χωρικής τους αρμοδιότητας για τις επισημάνσεις του Σώματος, το οποίο ζητεί να οριστεί τεχνικός ασφαλείας και ιατρός εργασίας, να παρέχονται τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής προστασίας σε όσους τα δικαιούνται, καθώς και να μην συμμετέχουν στην αποκομιδή απορριμμάτων ως εργάτες-συνοδοί απορριμματοφόρων, συμβασιούχοι των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Να σημειωθεί ότι με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, επεκτάθηκε και στους συμβασιούχους καθαριότητας ορισμένου χρόνου το δικαίωμα να τους χορηγούνται μέσα ατομικής προστασίας. Ταυτόχρονα, το ΣΕΠΕ δεν περιορίζεται στην υποβολή έκθεσης όταν διαπιστώνει κενά σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους ΟΤΑ, αλλά – για πρώτη φορά – εισηγείται και την επιβολή προστίμου. Επιπρόσθετα, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση με τις υποδείξεις της, το πρόστιμο σε βάρος του εκάστοτε παραβάτη εκτελείται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και παρακρατείται από την τακτική χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.