Δούρου: Είμαι εδώ για τα δύσκολα

0

Τα σημεία αιχμής του «απτού και μετρήσιμου έργου» που κατέγραψε η Περιφέρεια Αττικής επί της διοίκησης της, παρουσίασε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου σε συνέντευξή της στον ρ/σ «94.3 FM», ενώ έθεσε και το κεντρικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών, τόσο για την αυτοδιοίκηση όσο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αναφέρθηκε στην πολιτική επικαιρότητα, στην εθνική τραγωδία στο Μάτι και στην ηθική υποχρέωση σεβασμού προς τους πενθούντες και τους πληγέντες, καταγγέλλοντας την επιχείρηση εκμετάλλευσής του μοιραίου συμβάντος από πολιτικούς αντιπάλους.

«Τα τελευταία 4,5 χρόνια δεν μας χαρίστηκε ούτε μια μέρα» τόνισε η περιφερειάρχης αναφερόμενη στην «επιθετική» κριτική που της ασκήθηκε σε όλη τη θητεία της. «Εμείς επιλέξαμε να σηκώσουμε μανίκια, και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε με συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα, τα προβλήματα που κληρονομήσαμε», τόνισε η ίδια.

«Πέρασα πολλές αξημέρωτες νύχτες να σκέφτομαι όσα έγιναν εκείνες τις τραγικές στιγμές», παρατήρησε και χαρακτήρισε ανεπαρκές το θεσμικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία. «Τόσο κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης πυρκαγιών όσο και της διαδικασίας διαφυγής – διάσωσης των πολιτών, οι φορείς της αυτοδιοίκησης, Περιφέρειες και δήμοι δεν έχουν επιχειρησιακό ρόλο». Δήλωσε τον σεβασμό και τη στήριξη της Περιφέρειας προς το Πυροσβεστικό Σώμα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για έμπρακτη υποστήριξη -όπως η διάθεση του ΚΤΕΟ Μεγάρων, (ιδιοκτησία της Περιφέρειας)- για να ενισχυθούν οι υποδομές της πυροσβεστικής και η διάθεση πιστώσεων για να αγοραστούν πυροσβεστικά οχήματα.
«Ο ρόλος μας» επανέλαβε η περιφερειάρχης «είναι συνδρομητικός» ή αφορά την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου. Ωστόσο «πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά, και πρέπει να ανευρεθούν ευθύνες και να επιμεριστούν, ώστε να μην ακολουθήσουμε αρνητικά παραδείγματα του παρελθόντος».

Αναφερόμενη στους επικριτές της παρατήρησε ότι «μας ασκούν κριτική εκείνοι που επιδιώκουν να ξαναβρεθούν σε θέσεις ευθύνης, μετά από δεκαετίες στην αυτοδιοίκηση».
Ομολόγησε ότι αιφνιδιάστηκε με τις επιθέσεις που δέχθηκε από την κα Γεννηματά και τον κ. Μητσοτάκη. «Πρώην υπερνομάρχης και σε αρκετά υπουργεία η μια, υπουργός και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ο άλλος. Ζήτησαν την πολιτική εξαφάνισή μου» σημείωσε προσθέτοντας. «Αντί να αναζητούν κάποιον για να του φορτώσουν τις ευθύνες, ας μας πουν τι έχουν κάνει όταν βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης. Και ποια εχέγγυα μας προσφέρουν, όταν ζητούν να τους εμπιστευτούν οι πολίτες ξανά».

Σχετικά με το πόρισμα για το Μάτι τόνισε χαρακτηριστικά «στην κρίση δημοκρατίας που βιώνουμε, κάποιοι ταΐζουν περισσότερο μια κρίση θεσμών, που αν συνεχιστεί, θα είναι ανεπίστρεπτη, με το να απειλούν ευθέως τη δικαιοσύνη, ακυρώνοντάς την, ή πιέζοντάς την».
Εξέφρασε τη θέση ότι την απαξίωση της πολιτικής «τάισαν συμπεριφορές από πρόσωπα που ήρθαν στην αυτοδιοίκηση, για να τη χρησιμοποιήσουν ως σκαλοπάτι για την πολιτική καριέρα τους». Θύμισε ότι παραιτήθηκε από τη βουλευτική έδρα, για να διεκδικήσει την Περιφέρεια, με αβέβαιο το αποτέλεσμα. «Είμαι εδώ για τα δύσκολα. Και η ήδη δύσκολη θέση της αυτοδιοίκησης έγινε περισσότερο δυσχερής με τα μνημόνια», σημείωσε. Εξέφρασε φόβο «στην ιδέα της διακυβέρνησης από ανθρώπους σαν τον κ. Μητσοτάκη, με τις γνωστές νοοτροπίες και απόψεις για το δημόσιο και τις απολύσεις». Χαρακτήρισε τις εκλογές αυτές κρίσιμες για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης αφού φέρουν την επιλογή: πρόοδος ή οπισθοδρόμηση.

Η κ. Δούρου αναφερόμενη στο έργο της Περιφέρειας είπε ότι κατέγραψε μια σειρά από πρωτιές. Πρόταξε τα 168 αντιπλημμυρικά έργα σε όλο το λεκανοπέδιο, κόστους 514 εκατομμύρια ευρώ. Τα 327 εργοτάξια στο σύνολο των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας. Έδωσε έμφαση στη στήριξη των δημόσιων υποδομών, όπως τα νοσοκομεία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και τις κοινωνικές δομές που δεν υπήρχαν…
Τέλος, δήλωσε ότι η Περιφέρεια κινήθηκε αυτόνομα, σε σχέση με την κεντρική εξουσία, ώστε να ανταποκριθεί στις καινούργιες κοινωνικές προτεραιότητες και τις ανάγκες των πολιτών. «Είτε πρόκειται για το πρόγραμμα ‘Ρεύμα για Όλους’, είτε για την Αττική Ριβιέρα, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που συντελείται σήμερα στην πατρίδα μας», όπως είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.