Η απλή αναλογική θα σπάσει τα αυτοδιοικητικά κατεστημένα

0

Οι διευκρινίσεις που δοθήκαν χθες από την κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανέδειξαν τις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το θέμα των πλειστηριασμών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Όσο οι δεσμεύσεις -και οι χθεσινές, που υπήρξαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Οικονομικών- και οι αποσαφηνίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέχρι την αντικειμενική αξία των 300.000 γίνουν πράξη, τότε προφανώς δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, το οποίο θα κλονίσει τις σχέσεις της κοινωνίας με την κυβέρνηση» επισήμανε ο υπουργός, ενώ για τη συζήτηση του θέματος με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση διευκρίνισε: «Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κατά καιρούς έχουν ακουστεί τα πάντα. Όποιος, δεν θέτει όρια -και αυτός ο οποίος πρέπει να θέσει όρια είναι προφανώς η ελληνική πλευρά- τότε από την άλλη πλευρά, από την πλευρά των θεσμών, μην περιμένετε ευαισθησίες. Έχουμε πια μια αρκετά μεγάλη εμπειρία. Πρόκειται πολλές φορές για ανθρώπους, οι οποίοι είναι ακραίοι τεχνοκράτες, που θεωρούν ότι το πρώτο είναι να βγαίνει μία εξίσωση πάνω στο χαρτί, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην κοινωνία. Κατά συνέπεια αυτό το θέμα αφορά και πρέπει να αφορά τελικά την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να θέσει τα όρια της».

«Η ψηφοφορία για την Υεμένη ανέδειξε τη διπλοπροσωπία της ΝΔ»
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη στάση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατά την ψηφοφορία της πρότασης επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε: «Με τον πιο σαφή και καθαρό τρόπο δείχνει την διπλοπροσωπία και διγλωσσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο υποστήριζε τις αρχές του στο εξωτερικό, αλλά για λόγους αντιπολίτευσης εδώ υιοθετεί μία διαφορετική ρητορική. Είναι ένα παράδειγμα, που μιλάει από μόνο του, δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις γύρω από αυτό. Ή κάποιος έχει κάποιες αρχές και τις υποστηρίζει και μέσα και έξω από την Ελλάδα, ή απλώς ακολουθεί μία μικροπολιτική».
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία διευκρίνισε: «Όταν είχε έλθει αυτή η συμφωνία, η οποία πλέον δεν υφίσταται, είχαμε κι εμείς διαφορετική πληροφόρηση, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Υεμένη. Έγινε συζήτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής και μόνο, γιατί δεν έγινε ευρύτερα γνωστή -για παράδειγμα εγώ έμαθα γι αυτή την υπόθεση από τις εφημερίδες πριν από λίγες ημέρες- δεν είχε συζητηθεί σε κάποιο άλλο κυβερνητικό όργανο, πλην του ΚΥΣΕΑ, που η σύνθεσή του είναι πολύ συγκεκριμένη». Σημείωσε, δε, πως «από την πρώτη φορά, που συζητήθηκε στην Επιτροπή της Βουλής, μέχρι και τώρα, που είδε το φως της δημοσιότητας, έχουν υπάρξει ψηφίσματα, έχουν υπάρξει τοποθετήσεις, τόσο στο επίπεδο της Ευρώπης, όσο και γενικότερα».
«Θεωρώ ότι ήταν μία ατυχής στιγμή -τουλάχιστον για τις δυνάμεις και τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης- το ότι είχε επιλεγεί η συγκεκριμένη συμφωνία, υποτιμώντας -δεν ξέρω ακριβώς να το αξιολογήσω και να το προσεγγίσω- την πλευρά αυτή της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία».
Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το θέμα εκτίμησε πως «για την καθεαυτή συμφωνία τα πράγματα διαλευκάνθηκαν μέσα στη Βουλή, αποδείχθηκε τελικά άσφαιρη η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αποδείξει ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκιά σκανδάλου». «Θεωρώ ότι έχει εξαντληθεί το θέμα, μιλώντας για το πολιτικό ζήτημα. Στο ηθικό, το αξιακό, που είναι η πώληση όπλων σε μία χώρα, που θέλει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον μιας άλλης, πολύ, δε, περισσότερο που η Ελλάδα έχει τη συγκεκριμένη γεωστρατηγική, ιστορική πια, σχέση με τον Αραβικό κόσμο, θα πρέπει να είναι διπλά και τριπλά προσεκτική σε ό,τι κάνει».

Η απλή αναλογική θα σπάσει τα αυτοδιοικητικά κατεστημένα

Η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα έλθει να σπάσει τα σημερινά αυτοδιοικητικά κατεστημένα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Η υπόθεση της απλής αναλογικής θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό από όλα, στα ζητήματα της εκπροσώπησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί θα έλθει ουσιαστικά να αντιμετωπίσει με έναν έναν ισότιμο τρόπο την ψήφο και τη δικιά σας και τη δικιά μου, πράγμα που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή και θα δώσει τη δυνατότητα για νέες συνθέσεις και συνεργασίες, που τις έχει τόσο ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση» επισήμανε.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, που προκάλεσε η σχετική τοποθέτησή του, σε μερίδα των συνέδρων που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στα Ιωάννινα, ο υπουργός εκτίμησε πως «ήταν μικρότερες από κάθε άλλη φορά, διότι δεδομένη είναι η αντίθεση μιας μεγάλης κατηγορίας, των νυν, των εν ενεργεία δημάρχων», ενώ «των ανθρώπων που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικώς, δηλαδή δημοτικών συμβούλων, επικεφαλής άλλων σχημάτων αντιπολίτευσης κ.λπ., θεωρώ ότι μάλλον έχουμε εξασφαλίσει τη συναίνεση γι αυτό που πάμε να κάνουμε».
«Οι νυν δήμαρχοι πάντοτε και σε κάθε ευκαιρία κατέθεταν την αντίθεσή τους. Αυτή εκφράστηκε και χθες, την ώρα της ομιλίας μου. Βεβαίως μόνον ο περιφερειάρχης Ηπείρου -απρεπώς θα έλεγα, γιατί ήταν και ο άνθρωπος που φιλοξενούσε το συνέδριο- σηκώθηκε κι έφυγε μέσα από θεατρικού τύπου κινήσεις την ώρα της ομιλίας, αλλά αυτό δεν επηρέασε και δεν ασχολήθηκε κανείς πάρα πολύ μαζί του» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε: «Όταν θέλεις να κάνεις μία μεγάλη τομή στην Αυτοδιοίκηση και να εκχωρήσεις, να αποσαφηνίσεις και να ενισχύσεις αρμοδιότητες, προφανώς χρειάζεσαι δύο πολύ σημαντικά πράγματα: Πρώτα από όλα πόρους και δεύτερον τη δυνατότητα να στηρίξεις αυτές τις αλλαγές με ανθρώπινο δυναμικό. Και στα δύο για το ορατό μέλλον, το βραχυπρόθεσμο μέλλον, υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί, λόγω του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρις ότου αποκαταστήσει η χώρα μια στοιχειώδη πια κυριαρχία των κινήσεών της».
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα όσων εργάζονται ως συμβασιούχοι, ενώ από τα δεδομένα προκύπτει πως θα έπρεπε να έχουν μία άλλη εργασιακή σχέση, ο υπουργός τόνισε ότι «πρέπει με έναν τρόπο, ο οποίος να επιτρέπεται και από το Σύνταγμα και από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, να αποκατασταθεί αυτή η εργασιακή σχέση».
Εξήγησε, δε, πως «αυτό προσκρούει προφανώς και σε σχέση με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα και το πώς αντιλαμβάνονται οι θεσμοί ορισμένα πράγματα», παρατηρώντας, πάντως, πως έχουν υπάρξει και θετικά δείγματα γραφής «π.χ. στο ζήτημα των συμβασιούχων καθαριότητας απαντήσαμε με τον διαγωνισμό, ο οποίος ανακοινώνεται το επόμενο διάστημα για την πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα».
«Υπάρχουν και άλλα προγράμματα και τομείς και θεωρώ ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ουσιαστικά από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες, πρέπει και οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο της αποκατάστασης αυτών των ανθρώπων, είναι κάτι που έχουμε πει και στους ίδιους τους εκπροσώπους των θεσμών» υπογράμμισε.

«Για τις τραγωδίες υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο»
Κληθείς να σχολιάσει την ανταπόκριση της Πολιτικής Προστασίας στις πρόσφατες πλημμύρες και καταστροφές ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως «αν κανείς λάβει υπόψη του τον καθημαγμένο κρατικό μηχανισμό, λόγω των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων ετών, αν δει την ανταπόκριση αυτών των υπηρεσιών, με τα όποια μέσα διαθέτουν -όχι μόνο στην τελευταία περίπτωση των καταστροφικών πλημμυρών που οδήγησαν στην ανθρώπινη τραγωδία, αλλά δει και την περίπτωση της Σύμης, των σεισμών, στη Μυτιλήνη, στην Κω, στις πλημμύρες της Καλαμάτας, των Χανίων- θεωρώ ότι η ανταπόκριση ήταν θετική και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου μηχανισμού ήταν και άμεση».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «τα προβλήματα ξεκινάνε πέρα από αυτή την άμεση ανταπόκριση, ξεκινάνε από παθογένειες και σχετίζονται με παθογένειες, που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αναπτύχθηκαν και χτίστηκαν οι πόλεις μας».
«Δεν αναφέρομαι μόνο στην μικροαυθαιρεσία, αναφέρομαι και σε λάθος επιλογές, όπου στο όνομα μιας ανυπαρξίας χωροταξικής πολιτικής πηγαίνανε νομότυπα και έχτιζαν στα ρέματα, τα κλείνανε, με αποτέλεσμα να δούμε όσα τραγικά είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχουν ευθύνες λοιπόν που έχουν πολιτικό ονοματεπώνυμο από κάτω» τόνισε.

Συνέντευξη στο ΑΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.